Vrouw op straat na zwangerschap, gaat in hoger beroep

© iStock
Het contract van Sabine Tillemans uit Roermond werd niet verlengd omdat ze zwanger was. De rechtbank heeft haar oude werkgever op de vingers getikt, maar de Roermondse laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.
De vrouw heeft een schadevergoeding van 1000 euro gekregen, zo besliste de rechtbank vorige maand. "Ik ben met een kluitje het riet in gestuurd", zegt ze.

Contract

Tillemans werkte bij een groothandel in wenskaarten in de Roerstad. Halverwege augustus 2016 had ze haar baas verteld dat ze in verwachting was. "Toen merkte ik al dat er iets niet klopte", zegt ze.

Positief gesprek

Daarop besloot ze met haar baas in gesprek te gaan. "Omdat tijdens zo'n gesprek heel wat zaken aan bod komen heb ik op aanraden van een collega het gesprek opgenomen", zegt ze. "Tijdens dat gesprek was hij heel positief over me. Sterker nog, hij zei dat hij me na mijn zwangerschap weer wilde aannemen."

Verbazing

Groot was dan ook de verbazing toen Tillemans via via hoorde dat de directeur van het bedrijf tegen andere mensen had gezegd dat hij haar contract niet had verlengd omdat ze niet goed functioneerde. En omdat dat als natrappen voelde, is ze naar de rechter gestapt.

Schadevergoeding

De vrouw eiste 37.431 euro aan materiële schadevergoeding en 5.000 euro aan immateriële schadevergoeding. Uiteindelijk heeft ze een 1.000 euro gekregen. "Ik had mijn baas betrapt op een leugen, maar de rechter vond het niet netjes op welke wijze ik heb had betrapt", zegt Tillemans. "Ik voel me niet serieus genomen. Ik had al verloren voordat ik binnenkwam."

Onrecht

Voor Tillemans is het nu een doorn in het oog dat werkgevers op deze manier makkelijk zwangere werknemers kunnen lozen. "Als vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt nu zien dat je maar 1.000 euro krijgt, is het bijna de moeite niet", zegt ze. De Roermondse gaat daarom in hoger beroep.