Brandgevaar bij Limburgse senioren groot door eigen gedrag

© Foto ter illustratie: iStock
In de woningen van zo'n 20 procent van de Limburgse ouderen is het brandgevaar groot. De ouderen zijn daar door hun eigen gedrag zelf schuldig aan.
Dat blijkt uit een onderzoek van de twee brandweerkorpsen in Limburg, schrijft De Limburger.

Rookmelders

De meeste ouderen hebben wel een rookmelder aangeschaft, maar bij een deel van hen is het ding nooit opgehangen of gecontroleerd. Bovendien praten ze onderling niet over het onderwerp brandveiligheid.
De brandweerkorpsen willen daarom in de toekomst meer aandacht besteden aan de brandveiligheid bij senioren. Ze willen daarbij samenwerken met onder meer woningcorporaties, thuiszorg en gemeenten.

Gevaarlijk

De ouderen staan namelijk te weinig stil bij het brandgevaar in hun woning. Ze laten bijvoorbeeld vaker een brandende kaars onbeheerd achter, maken de wasdroger niet schoon, lopen tijdens het koken de keuken uit of roken op de bank en in bed. Hierdoor is het brandgevaar groter.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de mensen die de afgelopen jaren om het leven kwam bij een brand, zestig jaar of ouder was. En dat percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen, door de vergrijzing en het langer zelfstandig wonen van senioren.