Onderwijsinspectie sluit fraude bij examendebacle niet uit

© Jean-Pierre Geussens
De Inspectie van het onderwijs sluit niet uit dat er sprake is van fraude bij VMBO Maastricht.
Volgens een woordvoerder van de Onderwijsinspectie gaat het verder dan 'slechts administratieve zaken'. "Het gaat wel degelijk om situaties waarbij leerlingen bijvoorbeeld de toetsen niet hadden gemaakt, maar er wél een cijfer voor kregen."
Vrijdag werd bekend dat de eindexamens van alle 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig zijn verklaard.

Puinhoop

André Postema, bestuursvoorzitter van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs zei zaterdag bij Nieuwsuur dat de puinhoop bij de school geen bewuste actie is geweest van docenten om leerlingen maar te laten slagen. "Absoluut niet. Dat zou ook geen enkele professionele leraar willen." De woordvoerder van Postema laat aan L1 weten dat op dit moment er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van fraude.
Fraude
De vraag of docenten of de schoolleiding de zaak bewust hebben geflest, komt mogelijk in een later onderzoek aan de orde. Op dit moment is de inspectie bezig de persoonlijke situatie van iedere leerling in kaart te brengen. Dat is naar verwachting dinsdag of woensdag klaar. Daarna komt de vraag aan de orde hoe het zover heeft kunnen komen, en of er sprake is geweest van fraude. "Maar dat onderzoek moeten we nog gaan inrichten", aldus de woordvoerder van de inspectie.

Hulp
Ondertussen krijgen de leerlingen hulp aangeboden uit het hele land. "Onze leerlingen krijgen uit alle hoeken hulp aangeboden: leraren uit het hele land, collega-besturen, trainingsbureaus, scholen van het vervolgonderwijs. Dat is echt hartverwarmend. Iedereen snapt dat dit een nachtmerrie is", zo zegt Postema tegen De Telegraaf.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!