Staking bij VDL Nedcar: productie volledig stilgelegd

© VDL Nedcar
Autofabriek VDL Nedcar in Born heeft de productie in verband met de staking stilgelegd. "Er rollen geen auto's van de band", zegt een woordvoerder van VDL.
Volgens de zegsman wordt er overigens wél gewerkt in de autofabriek. "Een aantal werknemers van de ochtendploeg is gewoon op komen dagen", zegt hij. "Maar er zijn te weinig mensen om de volledige productie te kunnen draaien. Daarom is de productie stilgelegd."

48 uur

Medewerkers van VDL Nedcar hebben donderdagavond om 22:30 uur het werk neergelegd om 48 uur lang te staken. Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV Metaal verwacht dat zo'n 1500 medewerkers van de autofabriek in Born meedoen met de staking.

Gevolgen

De woordvoerder van VDL Nedcar kan nog niet zeggen wat de financiële gevolgen van de staking zijn. Hij kan ook nog niet zeggen wanneer er weer auto's van de band rollen in Born. "Dat is afhankelijk van hoeveel medewerkers op komen dagen. Mogelijk is de middagploeg wel voltallig, maar dat zal moeten blijken", zegt hij.

Werktijden

Medewerkers vechten om onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent en werkdagen van maximaal 8,5 uur. De werkgevers willen werkdagen van maximaal 12 uur.
Het is de tweede keer dat medewerkers van Nedcar het werk neerleggen. Negen dagen geleden hebben honderden mensen ook al gestaakt in Born.

Andere bedrijven

Niet alleen bij VDL Nedcar wordt gestaakt. Ook werknemers van DAF in Eindhoven leggen 48 uur het werk neer. Medewerkers van Prysmian Draka uit Emmen gaan voor een tweede keer staken. Bij het Helmondse bedrijf Nedschroef wordt niet meer overgewerkt zolang er geen nieuwe cao is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!