Burgemeester: 'Gezin helpen onderduiken doe ik als mens'

Jos Heijmans. © ANP
Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft een Syrisch gezin helpen onderduiken 'als mens', en niet zozeer als burgemeester.
Dat zei Heijmans in het L1-programma AvondGasten.
Een Syrische moeder leefde stiekem met haar vier kinderen anderhalf jaar in Weert, om te voorkomen dat ze door de Dienst Terugkeer en Vertrek naar Duitsland zou worden gestuurd.

Gescheiden

De burgemeester hielp met het verbergen van de familie, om te voorkomen dat de Syrische moeder gescheiden zou worden van haar broer. Die doorliep de asielprocedure in Nederland.

Moraliteit

"Ik heb niet gedaan wat ik heb gedaan als burgemeester. Ik heb dit gedaan als mens", zo zegt Heijmans. "Als burgemeester kom ik in afweging van wetten en bij moraliteit en humaniteit. Ik heb dit gedaan als mens. Ik heb van mijn vader en moeder geleerd dat je mensen moet helpen. Ik heb meer mensen geholpen. En als je ziet dat mensen door een wet of een regel onder de tram komen, dan moet je van steen zijn om te zeggen 'de regel is de regel'. Ik heb geholpen als de mens Jos Heijmans."

Ingelicht

Het feit dat Heijmans vooral op persoonlijke titel handelde, roept vraagtekens op bij burgemeester Raf Terwingen van het Belgische Maasmechelen. "Als burgemeester ben je eerste ambtenaar die de wet moet naleven. Ik ben jurist, en ik begrijp het menselijke, maar de vraag is of je als ambtenaar dan toch niet pro-actief moet zijn. U heeft de politie in ieder geval ingelicht, dus u bent wel ingedekt." Heijmans informeerde politie-teamchef Ria Faber over de voorgenomen actie van de Dienst Terugkeer en Vertrek om het Syrische gezin uit te zetten.

Kritisch

Ook Vera Tax, voormalig wethouder in de gemeente Venlo, is kritisch over het arbitraire karakter van de actie. "Als u de woningcorporatie belt voor de Syrische familie, dan belt u als burgemeester, en niet als privé-persoon."

Onderduiken

?Heijmans betwijfelt of hij opnieuw een gezin zou helpen onderduiken. "Ik weet niet of ik het nog een keer zou doen. Het was een grote verantwoordelijkheid. De jonge vrouw en haar vier kinderen waren niet verzekerd, en volgden in eerste instantie geen onderwijs. Al die vrijwilligers in Weert hebben dat opgepakt. Die vrijwilligers hadden een bijzondere naam: de "Hillbillies", tegen de regeltjes, tegen alle winden in".
Gedurende de rit hebben zich regelmatig andere gezinnen gemeld. Daar heb ik tegen gezegd: "Ik kan u niet helpen".