Steeds meer Limburgers willen géén orgaandonor zijn

© iStock
Het aantal Limburgers dat expliciet géén toestemming geeft voor orgaandonatie is gestegen. Momenteel wil ruim 12,3 procent van de Limburgers zijn of haar organen na overlijden niet afstaan.
Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het kader van de jaarlijkse Donorweek hebben bekendgemaakt.

Ja of nee?

Inmiddels staan er ruim 430.000 Limburgers geregistreerd in het donorregister. Dat komt overeen met zo'n 43 procent van alle Limburgers van twaalf jaar of ouder. Ruim 250.000 van hen stelt zijn of haar organen en weefsels (eventueel met enkele specifieke beperkingen) beschikbaar voor transplantatie.
De overige 57.882 geregistreerde Limburgers laat de beslissing aan de nabestaanden of iemand anders die vooraf is aangewezen.

Verschillen

Het deel van de inwoners dat expliciet geen toestemming geeft voor donatie verschilt per gemeente. In Kerkrade wil 15,2 procent van de inwoners dat hun organen niet worden gebruikt om iemand anders te helpen. Daarmee is de Zuid-Limburgse gemeente koploper in de provincie. Brunssum volgt met 15 procent, Landgraaf staat op de derde plaats met 14,6 procent.
Het laagste percentage weigeraars telt de gemeente Horst aan de Maas. Daar geeft 9,2 procent van de inwoners geen toestemming voor orgaandonatie. Ook Peel en Maas (9,4 procent) en Gennep (9,8 procent) scoren laag.

Inschrijven

In Venray hebben relatief de meeste mensen zich in het donorregister ingeschreven. Ruim de helft van de inwoners heeft zijn of haar wensen laten optekenen. In Vaals is dit percentage het laagst, namelijk 33,4 procent.

Registratie

In september vorig jaar is een wetswijziging aangenomen in de Tweede Kamer, waardoor alle personen ouder dan achttien per post wordt gevraagd of zij al dan niet orgaandonor willen zijn. Wanneer iemand na twee berichten nog niet gereageerd heeft, wordt aangenomen dat hij of zij geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. Dat betekent dat na overlijden de organen en weefsels van de persoon gebruikt kunnen worden voor transplantatie, en voor wetenschappelijk onderzoek op organen die bij nader inzien niet geschikt blijken voor transplantatie. Nabestaanden kunnen wel bezwaar maken tegen deze beslissing.
De nieuwe regels moeten nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en zijn dus nog niet van kracht. Begin volgend jaar buigt de Eerste Kamer zich hierover.

Donorweek

De NTS wil tijdens de jaarlijkse Donorweek aandacht vragen voor het belang van orgaandonatie. In september stonden in totaal 1.116 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, acht procent meer dan in dezelfde maand in 2016. Volgens de organisatie overlijden ieder jaar zo'n 130 tot 150 patiënten die wachten op een donororgaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!