Onduidelijkheid bij mensen met dementie

De veranderingen in de zorg leiden tot veel verwarring en onduidelijkheid bij mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Sinds 1 januari zijn veel zorgtaken overgegaan naar de gemeenten. De gemeenten moeten alle cliënten bezoeken om te beoordelen welke zorg ze nodig hebben. Dat gaat echter niet altijd goed.

Dubbelop

Door gebrekkige communicatie met zorginstellingen die al jarenlang bij deze mensen over de vloer komen, wordt er veel werk dubbelop gedaan. Zo kan het zijn dat cliënten tot drie keer toe bezoek krijgen, of dat de gemeente alleen spreekt met de dementerende, zonder dat daar iemand anders bij aanwezig is. Het levert een hoop frustratie op bij cliënten, mantelzorgers en zorgmedewerkers.

Geen contract

Gevolg van de nieuwe regels is ook dat sommige dementerenden niet meer naar de dagopvang kunnen waar ze al jaren naartoe gaan, simpelweg om dat hun gemeente daar geen contract mee heeft afgesloten.

Structuren

"Nu gaan we mensen uit bepaalde structuren halen waar ze al jaren in zitten", legt Lisette Dickhoff van dementieorganisatie Hulp bij Dementie uit. "Het gevolg zou zomaar kunnen zijn dat iemand veel sneller opgenomen zou moeten worden, terwijl het doel van de nieuwe wet net is om mensen langer thuis te laten wonen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!