Uitspraak AWACS-proces: Nieuw onderzoek geluidsoverlast

© Istock
Er moet opnieuw worden gekeken of de geluidsoverlast van de AWACS-vliegtuigen kan worden verminderd. Ook moet opnieuw worden gekeken of de inwoners van Brunssum en Schinveld recht hebben op een schadevergoeding.
Dat heeft de rechtbank woensdag beslist.

Geluidsoverlast en schadevergoeding

De rechter heeft zich gebogen over twee zaken die betrekking hebben tot de overlast die de AWACS-vliegtuigen veroorzaken. De eerste zaak ging over een verzoek uit 2012 van de Vereniging Stop Awacs Overlast. Deze vereniging heeft de minister van Defensie verzocht maatregelen te nemen die leiden tot beëindiging van de geluidsoverlast van AWACS-vliegtuigen. De tweede zaak ging over ruim 180 inwoners van Brunssum en Schinveld die een schadevergoeding eisten voor de geluidsoverlast. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft die eis afgewezen.

Verouderde onderzoeken

De rechter concludeert nu dat die besluiten niet voldoen. Zo wordt naar verouderde onderzoeken en is niet onderzocht wat extra isolatie van woningen kan opleveren.

Burgerluchtvaart

Verder constateert de rechtbank dat "...de AWACS-vliegtuigen al jaren niet meer zijn toegestaan in Amerika en in de Europese burgerluchtvaart. De minister moet daarom met uitleg komen waarom het niet mogelijk is om voorwaarden te stellen over het type vliegtuigen dat wordt gebruikt."

Huiswerk

De minister en de staatssecretaris moeten zich nu opnieuw over de kwestie buigen, zo vindt de rechtbank. Er moet een nieuw onderzoek komen naar hoe de geluidsoverlast kan worden aangepakt en of de klagende omwonenden recht hebben op een schadevergoeding.