Video: Schooljudo door Cor Bosman als levensles

© L1
Geen schoolzwemmen, maar schooljudo voor de leerlingen van Basisschool Vincent van Gogh in Roermond. Niemand minder dan voormalig PVV-Statenlid Cor Bosman heeft zich als judoleraar verbonden aan het schooljudo.
"Ik vind het een plicht om je bijdrage te leveren aan de maatschappij. Met judo kan ik laten zien dat niet alles is zoals het lijkt", zegt Bosman.
Bosman gaf ook jarenlang judoles aan asielkinderen in het azc in Baexem.

Afstand
Zo probeert Bosman beetje bij beetje afstand te doen van zijn negatieve imago. Bosman werd in 2012 uit de Statenfractie van de PVV gezet omdat hij PvdA-Statenlid Selçuk Öztür een "stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken" noemde. "Als je een lompe uitspraak doet, maakt je dat niet meteen een slecht mens", zegt Bosman over deze uitspraak.

Zelfbeheersing

"Iedereen mag fouten maken, het gaat erom hoe je daarmee omgaat." Die zelfbeheersing wil Bosman kinderen met judo bijbrengen. "Judo betekent letterlijk de zachte weg. Voor mij is het een levenspad en het heeft mij in veel situaties geholpen om het hoofd boven water te houden."

Levenslessen

Schooljudo op basisscholen introduceren heeft als doel kinderen de normen en waarden van de sport mee te geven, zoals zelfvertrouwen, discipline, zelfbeheersing en plezier. "Eigenlijk zijn het levenslessen die we ze bijbrengen", zegt Bosman. "Op de judomat hebben kinderen een uitlaatklep. Daar kunnen ze gecontroleerd met elkaar stoeien. Judo is een middel, niet het doel."