Eerste Limburgse 'wiskie' komt uit Hulsberg

© iStock
Limburg heeft sinds maandag zijn eerste eigen whisky. Het brouwsel gaat onder de naam Gerlachus Wiskie door het leven.
De whisky werd in Hulsberg gestookt en wordt in zeer beperkte mate uitgebracht. In totaal komen er maar vijftig flessen op de markt.

Single Malt Wiskie

De Gerlachus Bierbrouwerij bestaat dertien jaar en was al lange tijd bezig om naast bier ook whisky te stoken. Na een aantal minder geslaagde pogingen werd zondag dan eindelijk de eerste fles Single Malt Wiskie gebotteld.

Meer flessen in toekomst

50 flessen van het Limburgse spul worden uiteindelijk verkocht via slijterijen in de regio en via de brouwerij zelf. Over een aantal maanden volgt een nieuwe oplage. Bedoeling is dat in de toekomst ook het aantal flessen per oplage flink zal stijgen. De brouwerij is om dat doel te verwezenlijken ook naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen.

Normaal drie jaar rijpen

Whisky moet normaal gesproken drie jaar rijpen, maar door het proces versneld na te bootsen kan de Gerlachus Wiskie volgens de brouwerij al binnen een half jaar op smaak zijn. Dat de whisky niet volgens de oude tradities tot wasdom komt, deert de brouwerij echter niet. "Het is misschien niet 'the real thing' maar het resultaat is prima en daar gaat het tenslotte om", aldus de brouwerij.

IJsvogel

De stokers in Hulsberg zijn overigens niet de enige Limburgers die bezig zijn met het maken van 'wiskie.' Bij graanbranderij De IJsvogel in Arcen liggen al enkele jaren de eerste vaten Kingfisher Whisky te rijpen. Deze wordt wel op de traditionele manier gemaakt, en is nog niet te krijgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!