Rijksmuseum koopt beeldje familie de' Medici

© Jean-Pierre Geusens
Het Rijksmuseum heeft aan het begin van de kunstbeurs TEFAF in Maastricht een "extreem zeldzaam" wassen beeldje uit de zestiende eeuw gekocht.
De sculptuur van 31 centimeter hoog is van de hand van de Florentijnse renaissancekunstenaar Bartolomeo Ammannati, die het omstreeks 1556 maakte voor de machtige familie de' Medici.

Kwetsbaar

Beelden van was zijn bijzonder kwetsbaar en daardoor zijn er nog maar zo weinig van over uit de tijd dat Florence gold als artistiek centrum van Europa. Voor het Amsterdamse museum is het beeldje een "sleutelstuk."

Florence

De sculptuur is gemaakt als model voor een fontein in het Palazzo Pitti in Florence. Het stelt een naakte jongen voor die een bol vasthoudt. De bol staat symbool voor de kosmos en dat is volgens het museum dan weer een toespeling op de naam van de opdrachtgever, Cosimo. Destijds was Cosimo I de' Medici hertog van Florence.
Het bedrag heeft het Rijksmuseum niet bekendgemaakt. Wel wilde het museum kwijt dat de aankoop mogelijk was dankzij de BankGiro Loterij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!