'Moord op oma Rini had veel eerder opgelost kunnen worden'

Via borden vroeg de politie informatie over de moord op Rini Ansems. © Jean-Pierre Geusens
De moord op Rini Ansems uit Maastricht had veel eerder opgelost kunnen worden. De Belgische politie heeft verdachte Sandra N. een half jaar geleden op het bureau verhoord, maar liet haar vervolgens weer gaan.
Dat zegt de moeder van verdachte Sandra N. in Het Belang van Limburg.

Bebloede handen

"Op de dag van de moord kreeg ik een sms van Sandra of ik haar wilde ophalen omdat ze uit haar appartement was gezet", vertelt moeder Jeannine. "Toen ze in de auto stapte, zag ik dat haar handen heel vuil waren en vol opgedroogd bloed hingen. Ik vroeg wat er gebeurd was, waarop ze zei dat ze die dag in Maastricht met de fiets was gevallen."

Moordwapen

Ze verbleef de dagen erna bij haar moeder en stiefvader in Bilzen, tot ze anderhalve week na de moord plotseling verdween. In de reiskoffer van haar dochter vond Jeannine vervolgens een bebloede jas en handdoek, een tuinschaar en het mes waarmee Rini Ansems vermoedelijk vermoord is. "Ik ben diezelfde dag nog met de spullen naar de politie gestapt", zegt de moeder in de krant.

Vrijgelaten

Op vrijdag 3 februari werd Sandra door de Belgische politie gevonden en verhoord. "Maar twee uur later stond ze hier vrolijk lachend weer aan de deur", vertelt Jeannine. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de politie geen link heeft gelegd met de moord in Maastricht. "Ik het proces verbaal staat nochtans letterlijk dat Sandra op de dag van de moord in Maastricht was."

Niet bekend

Volgens de politie in Bilzen is de verklaring daarvoor heel eenvoudig. "We konden die link niet leggen omdat de moord in Maastricht ons niet bekend was", zegt Dirk Claes, korpschef van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst, in Het Belang van Limburg.