Landgraaf heeft nieuwe hoop op zelfstandigheid

© Google Streetview
Landgraaf heeft nieuwe hoop om zelfstandig te blijven.
De gemeente heeft weer hoop na een brief met kritische vragen van minister Ronald Plasterk aan het provinciebestuur. In die brief vraagt de minister zich af waarom er geen andere gemeentes bij de fusie betrokken zijn en waarom de streefdatum van 1 januari 2019 zo hard is.
De gedwongen fusie met Heerlen was en is Landgraaf een doorn in het oog. Er is fel protest gevoerd om de fusieplannen van tafel te krijgen, maar dat heeft tot nu toe geen succes gehad.

Onder druk

Minister Plasterk zegt in de brief ook dat het 'lijkt of de zorgvuldigheid van het herindelingsproces onder druk is gekomen' omdat er te weinig tijd was voor het voeren van overleg en de val van het vorige college van Landgraaf.

Geen gelopen race

Wethouder Freed Janssen van Landgraaf trekt uit de brief de conclusie dat de herindeling met Heerlen zeker nog geen gelopen race is. Hij verwacht dat de minister het voorstel uiteindelijk dan ook niet zal steunen. "Dan krijgen we de regie weer in eigen hand", aldus Janssen.

Geen reactie

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans wil geen commentaar geven op de brief van de minister. "Wij zullen antwoord geven op de vragen van minister Plasterk", aldus Koopmans.
Het provinciebestuur moet uiterlijk 28 september antwoord geven op de vragen van de minister.