Wiertz: 'Laat het geloof weer vonken'

© ANP
In zijn afscheidspreek heeft oud-bisschop Frans Wiertz van Roermond opgeroepen het geloof te laten vonken.
Volgens Wiertz moeten we het geloof opnieuw uitvinden: "De koloniale tijd waarin je iemand vertelt hoe je moet geloven is voorbij. We hebben allemaal een tik meegekregen dat we tegenwoordig alles moeten begrijpen. Dat gaat helemaal niet. Missioneren betekent vooral aandacht hebben voor de mens die je ontmoet, ook al zegt die vreemde dingen, ook al moet die niets hebben van de kerk, ook al is die zeer teleurgesteld in de kerk. Probeer te luisteren en te begrijpen. Als je dat langer doet dan komt onherroepelijk ook van de andere kant de vraag wie ben jij eigenlijk."

Erepenning

In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond werd zaterdag afscheid genomen van Wiertz die met pensioen gaat. Hij zegt niet uit te kijken naar zijn pensioen, maar heeft er vrede mee. Bij die afscheidsmis kreeg Wiertz de provinciale erepenning en een geschilderd portret.

Onderscheiding en schilderij voor scheidende bisschop

Dank

Wiertz dankt alle aanwezigen en zijn familie en sloot de dienst zelf af met een citaat van de monnik Gerlach Peters uit de veertiende eeuw. "Ik kijk met een interne blik, een blik van binnen. Ik kijk met de ogen van Jezus. Hij heeft zich het evangelie eigen gemaakt en dan zie je dingen anders. Dan zie je mensen anders, dan zie je God."

Oogziekte

Wiertz heeft bijna 25 jaar aan de leiding gestaan van de katholieke kerk in Limburg. Onlangs bood hij zijn ontslag aan Paus Franciscus aan. In verband met zijn oogziekte maculadegeneratie acht hij zich niet in staat om het bisdom te blijven dienen.
Zondag om 09:00 uur wordt de mis herhaald op L1 TV.