UWV gaat werkgelegenheid Limburg positief bijstellen

© L1
Het UWV gaat de prognoses voor de werkgelegenheid in Limburg bijstellen.
Door de sterke groei van de economie kloppen de verwachtingen niet meer, zo stelt Gerald Ahn van het UWV.

Meer banen

De uitkeringsinstantie ging er in een schatting van 2017 nog vanuit dat de groei van de werkgelegenheid in Limburg voor de periode 2017-2018 op 10.400 banen zou uitkomen. "Maar er zijn veel meer banen bijgekomen dan we hadden gedacht", aldus Ahn.

Snellere afname

"Deze sterke groei van de economie hadden we niet verwacht." In oktober komt de uitkeringsinstantie officieel met de nieuwe ramingen. Het UWV denkt dat de werkloosheid sneller afneemt dan verwacht. "In sectoren als de bouw, logistiek en zorg is de vraag naar personeel fors toegenomen. Er is zelfs krapte op de arbeidsmarkt ontstaan."

Krapte op de arbeidsmarkt

Volgens Ahn nemen daardoor bedrijven steeds meer ouderen en mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' aan. De daling is van de werkloosheid is goed nieuws. "Maar het heeft ook een keerzijde. De krapte op de arbeidsmarkt zal steeds meer toenemen."

27.000 werklozen

De bedrijven moeten zich daarom ook gaan richten op het verborgen arbeidspotentieel. "We hebben 27.000 werklozen in Limburg. Maar er zijn ook mensen die kunnen werken, maar niet bekend zijn. En er zijn mensen die meer uren willen werken. Dan heb je al snel over 80.000 a 90.000 mensen."