Advocate: Justitie 'schiet uit alle kanonnen' op Van Rey

© ANP
In haar verdediging in het hoger beroep tegen Jos van Rey is advocate Gitte Stevens maandagmorgen fel van start gegaan met haar pleidooi.
De raadsvrouw van de van corruptie en witwassen beschuldigde Roermondse oud-wethouder beschuldigt justitie ervan 'met alle kanonnen tegelijk te schieten in de hoop ergens iets te treffen'. Ze heeft aangekondigd vijf tot zes uur nodig te hebben voor haar pleidooi.

Offermanns

Net als bij de eerdere behandeling voor de rechtbank vindt Stevens dat de aanklacht over de burgemeestersbenoeming door de Hoge Raad behandeld moet worden, en niet door de rechtbank of het Hof. Van Rey speelde zijn partijgenoot Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie toe over de burgemeestersbenoeming in Roermond, een functie waarvoor Offermanns had gesolliciteerd. Maar omdat Van Rey daarvoor zijn telefoon van de Eerste Kamer gebruikte, is dat volgens Stevens een ambtsmisdrijf dat door de Hoge Raad beoordeeld moet worden.

Teeven-tap

Stevens komt ook weer terug op de verdwenen Teeven-tap, een telefoongesprek tussen Van Rey en de toenmalige staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Dat gesprek had volgens Van Rey moeten bewijzen dat informatie uitwisselen rond een burgemeestersbenoeming de normaalste gang van zaken is. Maar omdat juist dit bewuste telefoongesprek niet is opgenomen, zou het OM wat dit betreft niet-ontvankelijk moeten worden verklaard. "De rechten van Van Rey zijn hiermee doelbewust geschonden", aldus Stevens.
In haar pleidooi zei de advocate verder dat de informatie van de Criminele Inlichtingendienst over Van Rey 'vals en onjuist' was.

Lees hier eerdere berichten over de zaak-Van Rey