Tekort aan personeel bedreigt economische groei

© Istock
Een tekort aan personeel kan de economische groei in Limburg mogelijk de das omdoen.
Die waarschuwing staat in het eerste kwartaalbericht 'Arbeidsmarkt Provincie Limburg' die GS donderdag aan Provinciale Staten stuurde.

Krap

De economische groei zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt in Limburg. Vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg is de vraag naar personeel groot. Het groeiende aantal moeilijk vervulbare vacatures kan leiden tot een stagnatie van de economische groei.

Moeite

De werkgelegenheid is in 2017 met 1,1 procent toegenomen, en het aantal vacatures is met 27 procent gestegen ten opzichte van 2015. Dit biedt kansen voor mensen zonder werk, maar maakt het voor werkgevers moeilijker om hun vacatures te vervullen.

Aanvalsplan

Volgens gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen laat de nieuwste gegevens zien dat er iets moet gebeuren. "Deze cijfers onderstrepen de noodzaak voor het provinciale Aanvalsplan Arbeidsmarkt ‘zo WERKT Limburg!’. Dat heeft als doel meer Limburgers aan het werk te krijgen en meer vacatures in Limburg te vervullen."

Vacatures

Er dreigt in Limburg vooral een tekort aan verkoopmedewerkers detailhandel, schoonmakers, kelners en barpersoneel, vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers, verzorgenden en bouwarbeiders ruwbouw.