Oorlogsgraven Margraten op erfgoedlijst

© ANP
De adoptie van oorlogsgraven in Margraten geldt voortaan als 'immaterieel erfgoed'.
Dit lokale gebruik is toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Die lijst is in het leven geroepen als erkenning voor tradities.

129 gebruiken en tradities

Er staan ook andere Limburgse gebruiken op de lijst, zoals het maken van stroop en het Draaksteken in Beesel. In totaal heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) zes nieuwe toevoegingen aan de lijst gedaan. Daar staan inmiddels 129 gebruiken en tradities op, van bekende evenementen als het Bloemencorso van Zundert en het Zomercarnaval in Rotterdam tot lokale zaken als sigaren maken in IJsselmuiden en het houden van duiven in Den Haag. Ook de Indische rijsttafel en het Brabants worstenbroodje prijken op de lijst.

Beschermde status

Hoewel de inventaris voortkomt uit een internationaal UNESCO-verdrag, zorgt plaatsing op de lijst niet voor een beschermde status. Door een gebruik aan te melden laten mensen zien "zich actief in te zetten voor de toekomst van hun erfgoed".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!