Vietnamese kinderen verdwenen uit woongroepen

© iStock
Verschillende Vietnamese kinderen die werden opgevangen in extra beschermde woongroepen in Zuid-Limburg, zijn in de afgelopen jaren spoorloos verdwenen.
Het gaat in totaal om zeven minderjarigen, meldt De Limburger, dat cijfers opvroeg bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Gedwongen huwelijken

De Vietnamezen kwamen terecht in de extra beschermde opvang van Xonar. Daar worden minderjarige vluchtelingen geplaatst, waarvan vermoed wordt dat zij slachtoffer zijn van bijvoorbeeld mensenhandel, uitbuiting of gedwongen huwelijken. Xonar heeft bij het COA en de politie melding gemaakt van de verdwijningen. In 2016 ving de zorginstelling in totaal 29 kinderen op.

Persoonlijke bezittingen

Uit onderzoek van de politie moet blijken of de verdwenen kinderen slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Volgens een woordvoerder vertrokken de minderjarigen zonder persoonlijke bezittingen, maar wijst tegelijkertijd niets op een 'onvrijwillige vermissing'.

Nagelstudio's

Volgens Frank Noteboom, hoofd van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, is de kans groot dat de Vietnamezen zijn doorgereisd. "In Nederland verdwijnt bijna elk Vietnamees kind na een paar weken uit de beschermde opvang. Zeer waarschijnlijk vertrekken ze naar Engeland om te werken in de hennepteelt of in nagelstudio's."
Het COA is niet van plan om de opvang aan te scherpen, omdat zij naar eigen zeggen voldoet aan de criteria van de inspecties Jeugdzorg en Veiligheid en Justitie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!