Oudjaarsavond: Houd je hond in de bench

© iStock
De jaarwisseling nadert en bij het nieuwe jaar hoort natuurlijk ook vuurwerk. Voor honden zijn die onverwachte, harde knallen echter niet zo fijn.
Hondentrainer Godfried Dols van Hondenschool Limburg uit Geleen geeft lezingen over vuurwerkangst bij honden. Hij legt uit dat vuurwerk een enorme impact heeft op miljoenen honden in Nederland.

Paniek

Honden kunnen de herkomst van de knallen niet herleiden en raken daardoor in paniek. Door die angst kunnen ze, volgens Dols, niet tot rust komen en het probleem niet zelf oplossen.

Voorkomen

Wandelen met de hond terwijl er vuurwerk wordt afgestoken, wordt vaak gezien als noodzakelijk, omdat de hond moet plassen of zijn beweging moet krijgen. Maar volgens Dols is dit niet nodig. Zijn advies is dan ook om de hond in de bench te laten, niet zijn behoefte te laten doen en geen eten te geven. Gedwongen rust voor de hond zonder het risico dat de hond per ongeluk kan ontsnappen.

Medicatie

Ook adviseert Dols dat er medicatie in huis is voor het dier. Mocht er dan toch paniek ontstaan, kan hij behandeld worden met medicatie zodat de hond emotioneel ontspannen raakt. Dols geeft echter aan dat lang niet alle middelen geschikt zijn. Zo wordt vaak een spierontspanner voorgeschreven, terwijl hiermee alleen fysieke paniek wordt aangepakt en de hond dus nog steeds angstig is.

Rustgevende hand

Als de hond dan toch van streek raakt, hoe kunnen baasjes dan het beste handelen? Vaak wordt er gezegd dat de hond niet getroost mag worden, want dan beloon je de angst. Volgens Dols zijn er echter meer factoren van belang zoals veiligheid, geborgenheid en de bevestiging dat er voor de hond gezorgd wordt. Het is belangrijk, zo zegt de hondentrainer, dat je aanwezig bent en bijvoorbeeld een rustgevende hand op hem legt.

Inbakeren

Op internet komen vaker oplossingen voorbij als inbakeren. Dols gebruikt deze methode zelf al zo'n dertig jaar, daar het de honden een gevoel van veiligheid geeft. Bij vuurwerk is de impact volgens Dols echter zo groot dat het inbakeren onvoldoende effect heeft. Pas als de hond emotioneel ontspannen is kan het inbakeren effect hebben, aldus de hondentrainer.