De Indië-herdenking tot nu toe

© ANP
Aanstaande zaterdag is het weer zover, dan is de jaarlijkse Indië-herdenking in Roermond. Maar wat herdenken we nou nog eens precies?
Ieder jaar vindt op de eerste zaterdag in september de nationale herdenking plaats.
Wat herdenken we nou precies?
Veteranen en nabestaanden herdenken dat 6.200 Nederlandse militairen die in de jaren 1945-1962 het leven lieten tijdens militaire acties in het toenmalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Waar draaide dit conflict om?
Op 17 augustus 1945 werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen. De Nederlandse overheid erkende de onafhankelijkheid niet en stuurde 200.000 soldaten om de orde in de kolonie te herstellen. Een bloederige strijd barstte los. Na vier jaar oorlog, of 'politionele acties' zoals Nederland ze in eerste instantie noemde, erkende Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949.
Nederlandse militairen tijdens de oorlog in Nederlands Indië, 1946 © ANP

Wat gebeurde er in Nieuw-Guinea?

Het westelijk deel van Nieuw-Guinea bleef buiten de soevereiniteitsoverdracht. Maar ook Indonesië maakte aanspraak op Nieuw-Guinea en infiltreert het gebied sinds 1949. Nederland stuurde in de periode 1961-1962 bijna tienduizend Nederlandse militairen naar Nieuw-Guinea, waarvan een deel dienstplichtig. Uiteindelijk werd het diplomatiek opgelost. Op 15 augustus 1962 werd in New York een akkoord bereikt: Nederland droeg de soevereiniteit over Nieuw-Guinea aan Indonesië over.

Wanneer werd de Indië-herdenking voor het eerst gehouden?

Roermondenaar Hans Cremers vroeg zich in 1984 na de 4 mei-herdenking af waarom er niet op een centrale plaats aandacht was voor de slachtoffers van het naoorlogse conflict in het voormalige Nederlands-Indië. Het oorspronkelijke monument is op 7 september 1988 onthuld door Prins Bernhard.
Het Nederlandse vliegdekschip Karel Doorman in Nieuw-Guinea, 1960 © ANP

Afgelopen week was er ophef over de herdenking?

Burgemeester Rianne Donders van Roermond moet zaterdag niet deelnemen aan de herdenking bij het Nationaal-Indië monument, volgens Comité Stichting Nederlandse Ereschulden en een aantal andere organisaties. Volgens de organisaties wordt het steeds duidelijker dat Nederlandse militairen zich destijds schuldig hebben gemaakt aan ernstige oorlogsmisdaden.

Welke prominenten waren er de afgelopen jaren bij?

De afgelopen jaren waren er veel prominenten aanwezig bij de Indië-herdenking in Roermond. Zo was minister-president Rutte in 2015 bij de herdenking. En vorig jaar was minister Jeanine Hennis (defensie) erbij. Dit jaar zal er een herdenkingstoespraak gehouden worden door staatssecretaris van Rijn en kranslegging namens de ministerraad.
De herdenking zal live te volgen zijn via L1.nl.
© ANP