Bizar incident achtervolgt 'vrienden': hogere straf

Camerabeeld van de aanrijding, waarbij Alex R. zijn 'maat' Ryan C. ramt. © 112Maastricht
Een spraakmakend incident in Geleen, dat zich op 28 juni 2016 afspeelde, achtervolgt hoofdrolspelers Ryan C. (37) en Alex R. (42) nog altijd. Die eerste kreeg dinsdag in hoger beroep vijf jaar celstraf voor poging tot doodslag.
Hij heeft zijn 'vriend' Alex die dag in zijn borst gestoken. Die reageerde weer door Ryan aan te rijden met een auto.



Drie jaar cel

Enkele maanden na het incident werden beide mannen veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. In beide gevallen sprak de rechtbank in Maastricht van 'poging tot doodslag'. Justitie vond die straffen te laag; het had zelf zes jaar cel voor Ryan en vijf jaar gevangenis voor Alex geëist. Daarom ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep.


Fiat Punto

Het Hof in Den Bosch deed dinsdag opnieuw uitspraak in de zaak tegen Ryan. Hij stak een mes van bijna tien centimeter in de borst van zijn 'maat', omdat ze een onenigheid hadden over zijn Fiat Punto. Alex reed al een poos in de wagen, maar had deze nog niet op zijn naam gezet. Ryan kreeg daardoor, naar eigen zeggen, verschillende boetes binnen waar hij niet verantwoordelijk voor was. Dat was hij zat, waarop hij Alex om opheldering wilde vragen.


Niet voldoende

Dat gesprek liep uit de hand, waarop Ryan een mes gebruikte. Het Hof vindt de drie jaar celstraf die de rechtbank in Maastricht eerder oplegde niet voldoende voor dit vergrijp. Daarnaast heeft hij een verleden: de Geleense man is eerder veroordeeld voor het doodschieten van een man in Beek en Donk. Een straf van zes jaar cel zou volgens het Hof op zijn plek zijn, maar het houdt rekening met het feit dat Ryan na de steekpartij door zijn slachtoffer werd aangereden door een auto.


Vrijspraak

Zijn advocaten pleitten steeds voor vrijspraak, maar zowel de rechtbank als het Hof zag geen reden om Ryan vrij te spreken. De andere hoofdrolspeler in het dossier, Alex, moet nog even wachten op zijn hoger beroep. Het Hof laat weten dat het verwacht dat deze zaak in het voorjaar voorkomt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!