Steeds meer supermarkten halen eieren terug

© ANP
Albert Heijn heeft uit voorzorg nog meer eieren uit de schappen gehaald. Ook anderen supermarktketens halen Nederlandse eieren uit de handel.
In totaal gaat het nu om 25 van de 38 verschillende eiersoorten die Albert Heijn in de schappen liggen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

Gifschandaal

Aanleiding is het gifschandaal met de verboden stof fipronil. Donderdag haalde Albert Heijn al veertien soorten eieren terug bij al zijn supermarkten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren, Kakelgoud 4-granen, AH Verse scharreleieren en het basic witte scharrel ei.

Enorme operatie

Volgens de woordvoerder zijn de betreffende eieren mogelijk nog niet uit alle schappen verdwenen omdat de terugroepactie een enorme operatie is. "Maar er zit wel een kassablokkade op de betreffende producten waardoor de klanten er niet de winkel mee uit kunnen", aldus de woordvoerder.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid.
Albert Heijn haalt uit voorzorg verschillende soorten eieren uit de schappen. © ANP
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid. Daarop staan nu de eicodes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Voor zover nu bekend staan er ook drie Limburgse pluimveehouderijen op de lijst. Het gaat om bedrijven in Kelpen-Oler, Leveroy en Heythuysen.

Lege schappen

Een kleine steekproef leert dat bij veel andere supermarktketens de schappen met eieren nagenoeg leeg zijn. In de lege schappen verwijzen de supers met briefjes naar de website van de NVWA voor meer informatie.

Duitse Aldi

Ook in Duitsland nemen supermarkten geen risico. Zo haalt Aldi in heel Duitsland alle eieren uit de winkels. De keten spreekt van 'een voorzorgsmaatregel'. Aldi koopt alleen nog eieren in met een bewijs van een laboratorium dat ze geen sporen van het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten.
Eerder zette de Duitse supermarktketen REWE al een soortgelijke stap. Dat bedrijf kondigde woensdagavond aan alle Nederlandse eieren uit de handel te nemen bij de eigen supermarkten en die van discountdochter Penny.