Brede coalitie in Maastricht, formateurs gaan aan de slag

Het stadhuis in Maastricht. © iStock
Wim Hazeu (GroenLinks) en Murk Peutz (CDA) gaan in Maastricht aan de slag als formateurs.
Zij moeten een brede coalitie van CDA, GroenLinks, D66, Seniorenpartij, VVD en SP vorm gaan geven. De zes partijen hebben aangegeven daar ook voor te willen gaan.

Vernieuwing

Wim Hazeu was gedurende twee periodes - van 2002 tot 2010 - wethouder in Maastricht. Momenteel is hij directeur-bestuurder van woningbouwvereniging Wonen Limburg. Murk Peutz is voormalig regiodirecteur Zuid-Nederland van Syntens, een organisatie die de vernieuwing bij met name MKB-bedrijven stimuleert. Momenteel adviseert hij bedrijven en lokale overheden over innovatie en duurzaamheid.
Met de keuze voor de twee formateurs volgen de beoogde coalitiepartijen het advies van de informateurs Rianne Letschert en Wil Rutten. Die hadden geadviseerd twee informateurs te benoemen, eentje van CDA-huize en eentje van GroenLinks-huize.

Enthousiasme

In een verklaring staat dat 'zowel de partijen als de formateurs veel vertrouwen en enthousiasme hebben uitgesproken in de opdracht'. Het is de bedoeling dat ook de gemeenteraad en de Maastrichtse samenleving bij de formatie wordt betrokken. Een concreet voorstel daarover wordt binnenkort met de raad besproken.

Meeste stemmen

De afgelopen vier jaar kende Maastricht een coalitie van Seniorenpartij, GroenLinks, SP, D66 en VVD. Daar komt nu het CDA bij. De partij werd de grootste bij de verkiezingen van 21 maart, met vijf zetels. Dat waren er weliswaar evenveel als GroenLinks, D66 en de Seniorenpartij, maar het CDA behaalde de meeste stemmen