'Geen reden voor extra zorg over veiligheid Tihange'

De kerncentrale in Tihange. © iStock
VVD-minister Melanie Schultz van Haegen vindt dat er geen reden is voor extra zorg over de veiligheid van de kerncentrale in het Waalse Tihange, nu er 70 nieuwe scheurtjes zijn ontdekt.
Tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer zei Schultz dat het niet om scheurtjes gaat die er in de loop van de tijd zijn bijgekomen in kernreactor Tihange 2.

Meten

Alleen door een wat andere manier van meten, zijn ze nu zichtbaar geworden. Terwijl juist eerder ontdekte scheurtjes dat bij die nieuwe meting niet waren, aldus de minister. Het blijft gaan om scheurtjes die het gevolg zijn van gietfouten bij het maken van het reactorvat in 1983. Schultz erkende wel dat de communicatie hierover 'wederom' niet goed gelopen is.

Koud

De minister reageerde op mondelinge vragen van CDA-kamerlid Agnes Mulder. Zij zei 'het er koud van te krijgen' dat er nu weer nieuwe scheurtjes zijn ontdekt en wilde weten hoe ernstig dat is.

Waakhond

Op verzoek van Mulder gaat minister Schultz van Haegen de Belgische nucleaire waakhond FANC uitnodigen voor een overleg met de Tweede Kamer over Tihange. Volgens FANC is de centrale die ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht ligt, nog steeds veilig.