Liefdesbrieven Toon Hermans opgedoken

© ANP
Tientallen liefdesbrieven geschreven door Toon Hermans zijn ontdekt in een koffer die in handen is van stadsarchivaris Peer Boselie van Sittard-Geleen.
De brieven zijn gericht aan de Sittardse vrouw Lies. De brieven stammen uit de tijd vóórdat Toon Hermans zijn latere echtgenote en grote liefde Rietje leerde kennen.

Concurrentie

Hermans had concurrentie; Lies kreeg ook post van 45 andere mannen. Ze ontving in de jaren '40 en '50 in totaal zo'n 900 liefdesbrieven. Er wordt gezocht naar een onderzoeker die alle brieven wil lezen. Op die manier kan een gedetailleerd tijdsbeeld worden geschetst.
Een deel van de brieven wordt tentoongesteld in museum De Domijnen, waar ze ook de basis vormen voor een voorstelling.

Gevredeskust

Het pakket is al enige tijd geleden aangetroffen bij een opkoper, in een oude koffer uit een inboedel. Volgens stadsarchivaris Boselie vond Lies het blijkbaar erg leuk om haar aanbidders te laten bungelen. Ze liet haar aanbidders meestal niet te dichtbij komen. Uit veel brieven spreekt dan ook nogal wat frustratie. Ook uit die van Toon, die haar tevergeefs uitnodigde voor zijn optredens. Hij schreef verder dat hij hoopte dat er 'gevredeskust' zou worden, maar daar kwam niks van terecht.
Lies trouwde later 'met een notaris of een advocaat' en overleed volgens Boselie in 1984.