Raad van State buigt zich over sluiting De Nissehoff

© Archief L1
De Raad van State buigt zich dinsdagmiddag opnieuw over de omstreden sluiting van kinderdagverblijf De Nissehoff in Venray.
Vorig jaar concludeerde de Raad van State nog dat de gemeente de sluiting niet goed had onderbouwd en fouten had gemaakt. Eerder oordeelde ook de rechtbank in Roermond al dat het kinderdagverblijf onterecht was gesloten.

Onhoudbare situatie

De gemeente kreeg vorig jaar van de Raad van State de opdracht om het oordeel te herzien en beter te onderbouwen. De gemeente Venray zou nu met nieuwe feiten zijn gekomen om de sluiting te rechtvaardigen. Ondertussen stelt de gemeente dat het kinderdagverblijf destijds terecht is gesloten. Tegen het nieuwe besluit komen de ex-directrice en de curator nu in beroep bij de hoogste bestuursrechter in Nederland. Zij vinden dat er geen sprake was van een onhoudbare situatie. En een sluiting is dan ook niet te rechtvaardigen omdat er nog genoeg alternatieven waren voor de sluiting.

Alternatieven

Ook de rechtbank Limburg concludeerde in 2015 al dat er niet goed gekeken was naar alternatieven en dat de gemeente de sluiting beter had moeten motiveren. En volgens de Raad van State en de Rechtbank Limburg was een locatieverbod voor de ex-directrice voldoende geweest.
De kinderopvang werd in februari 2014 door de gemeente gesloten, omdat de eigenaresse te hard zou hebben opgetreden tegen de kinderen. Door de sluiting ging De Nissehoff failliet.