Harde eisen VNG voor tegenmoetkoming sociaal domein

© Istock
Gemeenten eisen dat het kabinet hen tegemoet komt in de extra kosten die zij maken in de zorg.
Dat hebben de Verenigde Nederlandse gemeenten (VNG) woensdag besloten tijdens de algemene vergadering, op initiatief van de gemeente Maastricht. Volgens de VNG moeten duidelijke afspraken over de financiering een harde voorwaarde worden voor een nieuw kabinet.

Nederlandse gemeenten willen geld voor zorg

Problemen
Gemeenten zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor de uitgaven in de zorg. Ze ontvangen hiervoor een vergoeding van het Rijk. Volgens de gemeenten zijn deze kosten vooraf veel te rooskleurig voorgesteld, waardoor veel gemeenten nu in de financiële problemen zijn gekomen. Zo hebben Venlo (12 miljoen), Maastricht (8 miljoen), Sittard-Geleen en Heerlen (beide enkele miljoenen) te maken met dit probleem.

Vangnet
Volgens de VNG heeft 90% van de gemeenten vorig jaar moeten bijleggen op de zorg. Gezamenlijk kwam dit neer op 270 miljoen euro. In totaal deed 40% van de gemeenten een beroep op de vangnetregeling die zij zelf via de VNG in het leven hebben geroepen en gezamenlijk bekostigen.
Voor 2018 is de verwachting dat de gemeenten op voorhand al met een tekort van 140 miljoen beginnen. Volgens de VNG betekent dat nog meer bezuinigingen op andere taken van gemeenten.