Ger Koopmans wil coalitie met vijf partijen

© Provincie Limburg
"We beginnen met vijf partijen te onderhandelen over een nieuwe provinciale coalitie om ook te eindigen met die vijf partijen."
Dat zei CDA-informateur Ger Koopmans tijdens het eerste debat in het nieuwe Limburgs Parlement.

Geen tactiek

Vanaf vrijdag zit hij met de huidige collegepartijen CDA, VVD en PvdA en twee winnaars van de verkiezingen SP en D66 om de tafel om te komen tot een nieuw coalitie-akkoord. "Maar het is geen tactiek om met vijf partijen aan de onderhandelingen te beginnen om vervolgens maar met vier een akkoord te sluiten", was de boodschap van Ger Koopmans. "Integendeel."
Trendbreuk
Hij wees erop dat een coalitie van de vijf partijen op een breed draagvlak kan rekenen omdat de partijen samen goed zijn voor 32 van de 47 zetels. De twee aspirant-coalitiepartners SP en D66 zeiden te geloven in een goede afloop. "We hebben het volste vertrouwen in de heer Koopmans als informateur", zeiden de twee fractievoorzitters. SP-fractievoorzitter Daan Prevoo voegde daar aan toe dat "Limburg voor een historische trendbreuk staat."

Kritiek PVV
Alleen de PVV had felle kritiek op de gekozen aanpak. Fractievoorzitter Michael Heemels vindt het schandalig dat de PVV als op één na grootste partij wordt gepasseerd en dat de verliezers VVD en PvdA wel mogen aanschuiven. Maar volgens CDA-informateur Ger Koopmans heeft geen enkele partij voorgesteld de PVV bij de onderhandelingen te betrekken.
Coalitie Limburg
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!