Gladde wegen door sneeuwval in Limburg

Sneeuw in Geleen. © Manuel den Braber
Sneeuwval zorgde zaterdagochtend voor gladde wegen in de hele provincie Limburg.
Er gebeurden zaterdagochtend meerdere ongevallen door de gladheid. In de meeste gevallen bleef het bij blikschade. Vooral op de binnenwegen kon het verraderlijk glad zijn. Ook op de A73 moesten automobilisten in zuidelijke richting rekening houden met een langere reistijd.

Winterweer

Het winterse weer trok zaterdag in alle vroegte oostwaarts over het land. In het westen viel al vroeg in de ochtend ijzel, in het zuiden vielen de eerste sneeuwvlokken pas rond 7.00 uur uit de lucht.

Voorspelling

MeteoLimburg voorspelde dat er ongeveer 1 tot 4 centimeter sneeuw zou komen te liggen. Doordat de temperatuur van het wegdek iets onder het vriespunt lag, kon het extreem glad zijn op de Limburgse wegen. Tegen het einde van de ochtend werd het droog. Lees de volledige weersvoorspelling hier.

Code oranje

In het hele land gold sinds vrijdagavond de KNMI-code oranje voor extreem weer. Rond 13:00 uur hief het KNMI de alarmcode op. Op binnenwegen kan het echter nog altijd glad zijn.
Sneeuw in Heerlen, winter 2014-2015. © Arthur Hubers (1Limburg)

Minder treinen

Vanwege het winterweer paste de NS de dienstregeling aan. Tussen Den Bosch en Sittard reden twee in plaats van vier intercity's per uur. Op het traject Venlo - Eindhoven reden geen intercity's en tussen Venlo en Deurne reden alleen sprinters. Ook Veolia kampte met problemen op het spoor.

Rijkswaterstaat

Om de gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat tot zaterdag 8.00 uur ongeveer 6 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Vrijdagavond begonnen de strooiwagens met preventief strooien, omdat er voor in de nacht ijzel was voorspeld. "En dan blijven we strooien zolang de buien vallen", zei een woordvoerder zaterdagochtend.

Sneeuwschuivers

In het zuiden van het land werden sneeuwschuivers ingezet. Na het schuiven strooide Rijkswaterstaat opnieuw, "tot de wegen weer goed zwart zijn".
Via onze Facebook-pagina kwamen er mooie foto's van besneeuwde landschappen binnen.
© Bert Peters (via Facebook)
© Wim Peters (via Facebook)
Sneeuw in Roermond. © Thijs Huijerjans (via Facebook)
Sneeuw in Meerssen. © Yannick vd H. (via Facebook)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!