GroenLinks wil opheldering 'gevaarlijke' centrale Tihange

© Roel Theunissen
GroenLinks in het Limburgs Parlement wil opheldering over de bewering van de Duitse regionale televisiezender WDR dat de kerncentrale Tihange 1 veel gevaarlijker is dan eerder aangenomen.
Er zouden tussen 2013 en 2015 acht voorvallen zijn geweest die hadden kunnen leiden tot ernstige schade aan de reactorkern en in het ernstigste geval tot een kernsmelting. Tihange ligt op zon 40 kilometer van Maastricht.

Wantrouwen

In schriftelijke vragen eist GroenLinks-statenlid Andy Rossel daarom opheldering over wat er precies aan de hand is. Volgens hem voeden berichten zoals van de WDR het wantrouwen van burgers omdat er niet open transparant over wordt gesproken.

Atoomwaakhond

Maar een woordvoerder van de Belgische atoomwaakhond FANC zegt dat er niks aan de hand is en de angst dus ongegrond. Het gaat bij de acht voorvallen om theoretische oefeningen, aldus FANC.

Lobby

In zijn vragen verwijt GroenLinks-statenlid Rossel het provinciebestuur dat het de schijn wekt 'niet meer actief en activistisch' op te treden in de lobby om bij de Belgische autoriteiten aan te dringen op sluiting van de Waalse kernenergiecentrale. "Want de enige oplossing blijft dat België af moet van de verslaving aan kernenergie", aldus Rossel.

Den Haag

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort ook over het bericht in de Duitse pers en over een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Dat concludeert dat Nederland, België en Duitsland zich samen beter moeten voorbereiden op een mogelijk ongeluk met de centrale in Tihange.

Debat

Het debat komt er op initiatief van het Geleense Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. Hij kreeg steun van een ruime meerderheid. Alleen VVD en PVV voelden niks voor een debat op korte termijn.