Raad Maastricht eist sluiting kerncentrale Tihange

© ANP
Negen van de elf partijen in de Maastrichtse gemeenteraad eisen de directe sluiting van kerncentrale Tihange, gelegen op 40 kilometer van de stad.
Op initiatief van GroenLinks wordt in de raadsvergadering van 9 juni een motie ingediend, die het stadsbestuur opdraagt de eis vanuit de gemeenteraad over te dragen aan de Belgische federale regering. De motie krijgt steun van Seniorenpartij, SP, CDA, PvdA, PVM, SBM, MV en LPM.

Jodiumpillen

De politiek vindt dat Tihange dicht moet vanwege het gebrek aan veiligheidsgaranties. Bij een recente bijeenkomst voor de politiek over Tihange bleven harde toezeggingen uit. De partijen vinden het onacceptabel dat 'de enige in Maastricht en Zuid-Limburg voorbereide verdedigingslinie tegen een mogelijke kernramp niet verder gaat dan het uitdelen van jodiumpillen'.

Maatregelzonering

Tot de sluiting van de centrale een feit is, willen de partijen dat de zogeheten maatregelzonering, het gebied waarbinnen snel uitgebreide maatregelenworden getroffen bij een ramp (bijvoorbeeld schuilen of evacuatie), wordt uitgebreid tot Zuid-Limburg.

Lees hier alles over de kerncentrale in Tihange.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!