Leegstand blijft probleem in binnensteden: hoogst in Venlo

© L1
De winkelleegstand blijft een probleem in de Limburgse binnensteden.
Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsorganisatie Dynamis.
Venlo heeft het hoogste leegstandspercentage van gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. In de binnenstad staat 15 procent van de winkelpanden leeg. Na de bouw van nieuwe panden aan de Maasboulevard zijn veel winkels daarheen verhuisd. Daardoor zijn de van oudsher populaire winkelstraten minder aantrekkelijk geworden, zeggen de onderzoekers.

Compacter inrichten

Volgens Dynamis zou het helpen als gemeenten hun centrum wat compacter inrichten. Dat kan door winkels in aanloopstraten naar de binnenstad te vervangen door woningen. Ook is het belangrijk om langdurige onzekerheid rondom nieuwbouwplannen te voorkomen, aldus de onderzoekers.

Maastricht doet het goed

Voor Maastricht ziet het er positief uit. In 2017 stond nog 13 procent van het totale winkeloppervlakte in centrum leeg. Op dit moment staat maar 8 procent van het aantal winkels leeg.
Bij de gemeenten onder de 100.000 inwoners is in Heerlen de leegstand een klein beetje gedaald: van 21 naar 20 procent. In het centrum van Sittard staat 19 procent van de winkelpanden leeg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!