Angst bij cliënten sociale dienst Sittard-Geleen

© Istock
Er heerst ‘veel onzekerheid en zelfs angst’ bij uitkeringsgerechtigden in Sittard- Geleen. Dat signaleert Stichting Sociaal Overleg, die opheldering vraagt aan B en W.
De angst zou deels samenhangen met de wijze waarop de sociale dienst cliënten naar werk begeleidt.

Onvoorspelbaarheid
Het Sociaal Overleg (SO) is de cliëntenraad van uitkeringsgerechtigden. Volgens het SO zijn in gesprekken met cliënten 'veel verontrustende opmerkingen' genoteerd: "De angst betreft veelal de onvoorspelbaarheid van casemanagers die cliënten begeleiden", meldt het SO. Er zijn veel vragen "over de positie van cliënten die via verschillende regelingen werken in projecten. Er bestaat erg veel onduidelijkheid en we vinden het belangrijk dat mensen weten waar ze aan toe zijn."
Druk
Het gaat om diverse ‘regelingen’ waarbij cliënten - soms onder druk van een dreigende korting op hun uitkering - aan het werk gaan. Doel is dat zij ervaring opdoen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Vaak moet enkele maanden met behoud van uitkering worden gewerkt. Vakbond FNV strijdt al enige tijd tegen de Participatiewet, die dat mogelijk maakt.

Taalproblemen
De signalen die het SO krijgt, gaan veelal over de bejegening van cliënten in dit soort trajecten. Zo zouden cliënten die om scholing vragen worden tegengewerkt door casemanagers. Cliënten voelen zich soms 'gedwongen vrijwilligerswerk te doen, omdat er gedreigd wordt met kortingen'. Er zou geen begrip zijn voor 'psychiatrische problematieken' bij cliënten. Ook zou gedreigd worden met het korten van uitkeringen als door 'slechte communicatie of taalproblemen dingen niet duidelijk zijn'.

Geschreeuw
Verder wordt "er blijkbaar tegen mensen geschreeuwd op een aantal werkplekken", meldt het SO. Sommige cliënten krijgen volgens het SO kennelijk "geen voor het werk benodigde zaken, zoals afdoende beschermende kledij".

Wethouder
Verantwoordelijk wethouder Astrid Verblakt (CDA) laat weten het door het SO geschetste beeld niet te herkennen, maar erover in gesprek te gaan. "Onze dienstverlening is erop gericht mensen te ondersteunen op hun weg naar werk en economische zelfredzaamheid (...) Dat gebeurt op basis van vertrouwen en middels maatwerk, dus juist middels persoonlijk contact tussen medewerkers en cliënten."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!