ABP belegt kwart meer in hernieuwbare energie

ABP maakt goede vorderingen met de verduurzaming van zijn beleggingsportefeuille. Zo heeft het pensioenfonds een kwart meer belegd in hernieuwbare energie dan een jaar eerder.
Dat staat in het maandag gepubliceerde duurzaamheidsverslag.

Duurzaamheid

ABP heeft zich ten doel gesteld om zijn beleggingen die bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering en andere maatschappelijke vraagstukken, te verdubbelen van 29 mijard euro in 2015 naar 58 miljard euro in 2020. Eind 2016 stond de teller op 41 miljard euro.

Investeringen

De pensioenreus wil die verdubbeling onder meer bereiken door meer te investeren in hernieuwbare energie. Die beleggingen gingen afgelopen jaar met een kwart omhoog, van 2,2 naar 2,8 miljard euro. ABP belegde onder meer in zonnepanelen in India en de Verenigde Staten, maar ook in Nederlandse windenergie. Het doel is om in 2020 minstens 5 miljard euro te hebben belegd in hernieuwbare energie.
Verder zal ABP als aandeelhouder bedrijven proberen te overtuigen stappen te zetten in duurzaamheid.

Fossielvrij

Een groeiende groep deelnemers verenigd in ABP Fossielvrij blijft druk zetten op hun pensioenfonds om onder meer uit kolen, olie en gas te stappen. Mede-initiatiefnemer Chris Roorda noemt het heel goed dat het ABP zijn CO2-voetafdruk vermindert dankzij bijvoorbeeld energiebesparing in het vastgoed waarin is belegd.

Kolenindustrie

"Tegelijkertijd blijkt dat ons pensioenfonds helaas méér is gaan investeren in de kern van het probleem van klimaatverandering: de fossiele energie-industrie", aldus Roorda. Volgens hem belegt ABP voor ruim 4 miljard euro in de kolenindustrie. "Door dit soort investeringen blijft de wereld nog decennia vastzitten aan olie, kolen en gas en wordt ontwrichtende opwarming van de aarde onvermijdelijk."