Eerste koppen rollen om examendebacle VMBO Maastricht

© Jean-Pierre Geusens
Het eindexamendebacle op het VMBO Maastricht, waarbij 354 examens zijn afgekeurd, heeft twee bestuurders van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) hun baan gekost.
Bij het College van Bestuur moest Marianne van Wegberg opstappen. Bij de Raad van Toezicht van LVO heeft Gerard Bos het veld moeten ruimen. Zij behartigden de portefeuille onderwijs in beide organen. Zij worden zo snel mogelijk vervangen, heeft de Raad van Toezicht van de LVO zondagavond beslist.

Externe commissie

Ook komt er een externe examencommissie die toezicht gaat houden op het adequaat bijhouden van de administratie van proefwerken en werkstukken in het derde en vierde jaar door de docenten. Daar schortte het aan. Als gevolg van slordigheden in die administratie door de docenten verklaarde minister Arie Slob van Onderwijs het examen van 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig.
Daarnaast doet de Raad van Toezicht een dringend beroep op de minister om de cijfers die zijn gescoord bij het centraal schriftelijk examen te laten staan.

Achilleshiel

Een woordvoerder van de LVO zei in een toelichting dat de administratie de achilleshiel blijkt. "Onze docenten hebben hun hart op de juiste plaats waar het gaat om educatie, maar in administreren blonken ze niet uit." Ze waren volgens hem soms gemakzuchtig, nonchalant of slordig bij het invullen van alle vakjes na gemaakte werkstukken en proefwerken in het derde en vierde jaar. Soms werden resultaten van twee toetsen ten onrechte samengevoegd.

Slager

De nieuwe externe examencommissie moet voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt, en gaat controleren of bij werkstukken en proefwerken in het derde en vierde jaar alles volgens de regels verloopt.

Impact

De Raad van Toezicht besloot tot deze maatregelen "vanwege de grote maatschappelijk impact, de emotie en de commotie en met grote spijt richting de getroffen eindexamenkandidaten". De maatregelen gaan per direct in.
De LVO is een koepel van dertig scholen in heel Limburg, waaronder de twee VMBO-scholen in Maastricht, waar de examens ongeldig zijn verklaard.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!