Miljoenenclaim voor fabrikanten trucks

© iStock
85 Limburgse bedrijven willen geld zien van DAF en zes andere vrachtwagenfabrikanten. In totaal gaat het om ruim 10 miljoen. Ze hebben zich aangesloten bij organisatie MKB-Claim.
De organisatie is een procedure gestart tegen de vrachtwagenfabrikanten. Die hebben zich jarenlang schuldig gemaakt aan kartelvorming. Doordat ze onderling afspraken hebben gemaakt, betaalden klanten jarenlang te veel voor een truck.

Boetes

De Europese Commissie legde de vrachtwagenfabrikanten eerder al boetes op van in totaal bijna 3 miljard euro. Met uitzondering van Scania, dat volgens Brussel wel meedeed maar tot dusver weigerde te schikken, hebben alle deelnemers aan het kartel zich bij die straf neergelegd.

Schikking

MKB-Claim wil tot een schikking komen met de bedrijven die bij het kartel betrokken zijn. Behalve DAF en Scania zijn dat MAN, Volvo/Renault, Daimler en Iveco.

Procedure

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) is ook een procedure begonnen en heeft verjaring van de claims gestopt. Deze organisatie staat voor circa negenhonderd bedrijven met in totaal 40.000 trucks.
Ook transportverzekeraar TVM en verschillende belangenbehartigers uit andere landen lieten eerder al weten te werken aan collectieve claims tegen de truckfabrikanten.