'IJzeren Rijn bij Weert veilig genoeg voor goederentreinen'

© Istock
Het tracé van de IJzeren Rijn tussen Weert, Budel en het Belgisch-Limburgs Hamont voldoet aan alle veiligheidseisen voor goederenvervoer. Extra maatregelen zijn dan ook niet nodig.
D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven antwoordt dat op vragen van haar partijgenoot-Tweede Kamerlid Rob Jetten. Hij had gepleit voor fatsoenlijke beveiliging en de aanpak van onbewaakte spoorwegovergangen nu er sinds kort weer goederentreinen over het baanvak rijden.

Zeer laag

Volgens de staatssecretaris is er nauwelijks sprake van een groter risico omdat het aantal goederentreinen dat over het tracé rijdt 'zeer laag' is. Daarom is de huidige situatie verantwoord, aldus de staatssecretaris.

Overwegen

In haar antwoord meldt Van Veldhoven ook dat zij dit jaar een besluit wil nemen over personenvervoer tussen Weert, Budel en Hamont. Daarom wil zij precies weten wat de kosten zijn, inclusief die van de maatregelen die dan wel nodig zijn aan de overwegen langs het traject. Zij gaat daarbij gebruik maken van gegevens van de provincie. Verder moeten ook vervoerders onderzoek doen naar de haalbaarheid van deze verbinding, aldus de staatssecretaris.

Rechtstreeks

In het regeerakkoord is in ieder geval afgesproken dat de spoorlijn moet worden geëlektrificeerd. Dat is een voorwaarde voor personenvervoer. Als de lijn er definitief komt, zorgt dat voor een rechtstreekse verbinding van Weert naar Antwerpen.