Familie neergestorte vliegeniers bij onthulling monument

© Jean-Pierre Geusens
Drieëndertig familieleden van Amerikaanse vliegeniers die in 1943 boven Beek neerstortten, wonen op zaterdag de onthulling van een monument bij, op de plek waar het ongeluk gebeurde.
In de boomgaard naast de Oude Pastorie staat het monument ‘Gedonder in de Hemel’, een krater in de vorm van het vliegtuig (B17) zoals dat daar destijds neerstortte.

Emoties

Een plek die bij de overgekomen familieleden veel emoties oproept. "Het is zeer emotioneel voor hen. Tranen met tuiten worden er gehuild", zegt secretaris Roy Göttgens van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek, die de plaats met enkelen van hen vrijdag al bezocht. Hij wist de nabestaanden van de Amerikanen die daar 74 jaar geleden neerstortten op te sporen.

Nabestaanden

De familieleden hebben elkaar pas gevonden nadat Göttgens enkelen van hen in de VS wist te bereiken. Volgens hem wisten de nabestaanden in grote lijnen wel dat hun familieleden op weg naar een bombardement op een kogellagerfabriek in Schweinfurt zijn neergestort, maar wist hij hen, na meer na twee jaar onderzoek de details te vertellen.

Crash

Vier bemanningsleden van de Amerikaanse bommenwerper, die op 14 oktober 1943 crashte in een weiland naast de Oude Pastorie in Beek, sneuvelden. Zes wisten op tijd met een parachute uit het vliegtuig te springen.