CDA met afstand de grootste in Bergen

Het gemeentehuis van Bergen. © Google Streetview
CDA is als grote winnaar uit de bus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen.
De christendemocraten bleven eenvoudig de grootste, met 40,7 procent van de stemmen. Vier jaar geleden kregen de christendemocraten al 32,8 procent. De partij krijgt er daarmee een zetel bij en komt uit op zes zetels.

KERN

De lokale partij KERN likt de wonden, want zij zakten van 32,4 procent naar 21,7 procent. KERN levert twee zetels in: zij zakken van vijf naar drie. De partij viel uit elkaar na een crisis binnen de partij, enkele maanden geleden.
De Progressieve Kombinatie Bergen boekte een kleine winst en dat levert de partij een vierde zetel op. De VVD zakt van 11,1 naar 10,5 procent, maar behoudt haar twee zetels.

Roerige tijd

Bergen kende afgelopen tijd een roerige periode. Tot begin december werd Bergen bestuurd door een coalitie van CDA en PK (Progressieve Kombinatie), maar het CDA zegde het vertrouwen in PK-wethouder Lia Roefs op. Zij zou onvoldoende de kosten voor jeugdhulp en WMO hebben weten te beteugelen. Later sneuvelde ook wethouder Splinter van het CDA, waarna de gemeente zonder wethouders kwam te zitten. Uiteindelijk kwam er voor de laatste maanden van deze raadsperiode een nieuwe coalitie uit de bus van CDA, VVD en Fractie Krijnen/Loermans.