Verduisteraar kerkgeld lijkt celstraf te ontlopen

© Foto ter illustratie: iStock
Vijftien maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf voor de oud-penningmeester die ruim 750.000 euro verduisterde van de Roermondse Christoforusparochie.
Dat is volgens de Officier van Justitie de straf die Henk J. zou moeten krijgen. Dit zou betekenen dat hij toch geen celstraf krijgt. Zo meldt De Limburger.

Oplichtersbende
J. maakte het geld, dat hij van de parochie achterover had gedrukt, tussen maart 2015 en september 2015 over naar een eenzame vrouw. Althans, dat dacht hij. Achteraf bleek dat de tonnen naar een oplichtersbende in Afrika gingen en hij het geld nooit meer terug zou krijgen. Tijdens de zitting bij de rechtbank van Roermond vorig jaar mei reageerde Henk J.: "Ik ben zelf ook besodemieterd!"

Lagere straf

De eis die de officier donderdag in het hoger beroep stelt, is minder dan zijn veroordeling door de rechter in Roermond. Die legde hem toen een straf van 21 maanden cel op, waarvan 14 maanden voorwaardelijk. Omdat Henk J. stelt een gevangenschap niet aan te kunnen, ging hij in hoger beroep.

Betalingsregeling

Eerder had de oud-penningmeester al een betalingsregeling met de deken in Roermond getroffen om de kerk het geld terug te betalen. Inmiddels heeft Henk J. 125.000 euro van de ruim 750.000 euro terugbetaald.

Of het gerechtshof in Den Bosch de eis van de officier gaat volgen, wordt over twee weken bekend. Dan volgt de uitspraak.