Donders over Van Rey: 'Schors verdachte bestuurders tijdelijk'

Rianne Donders. © ANP
Raadsleden en wethouders die verdachte zijn in een strafzaak moeten worden geschorst tot hun naam is gezuiverd. Dat zegt burgemeester Rianne Donders van Roermond.
De burgemeester reageert in De Telegraaf daarmee op de deelname van de voor corruptie veroordeelde oud-wethouder Jos van Rey aan de raadsverkiezingen in maart.

Cassatieverzoek

De veroordeelde politicus heeft een cassatieverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Een door het hof opgelegd verbod om wethouder te worden is daardoor opgeschort.

Wet

De affaire-Van Rey schaadt het openbaar bestuur, vindt Donders. "Roermond moet loskomen van het imago dat het bestuur hier onbetrouwbaar en corrupt is'', zegt Donders. "Maar de oplossing daarvoor ligt niet bij ons, maar bij de minister." Ze wil een wet die het mogelijk maakt dat de minister van Binnenlandse Zaken lokale politici als Van Rey kan schorsen. Donders krijgt steun van de Limburgse gouverneur Bovens, die ook worstelt met een integriteitskwestie rond een wethouder in Brunssum.

Den Haag

Binnenkort reizen de twee bestuurders naar Den Haag om bij de minister te pleiten voor een wetswijziging die het schorsen van verdachte bestuurders mogelijk maakt. Binnenlandse Zaken laat weten momenteel te kijken of en hoe screening en interventies "in bestuurlijke kwesties in gemeenten" kunnen worden uitgebreid. "De minister zal daarover de Kamer informeren", aldus een woordvoerder.