'Integriteitstoets wethouders regelen in Gemeentewet'

© Erwin Minkenberg
Er moet een wettelijk vastgestelde methode komen om de integriteit van wethouders vooraf te toetsen.
Hoogleraren Arno Korsten en Douwe Jan Elzinga komen tot die conclusie in hun integriteitsonderzoek naar wethouder Jo Palmen van Brunssum. Dat onderzoek is woensdag gepresenteerd.

Geloofsbrieven

Hun voorstel is om via de Gemeentewet een raadscommissie in te stellen, die de gemeenteraad informeert over eventuele integriteitsrisico's bij een toekomstige wethouder. Mocht de gemeenteraad dan alsnog een twijfelachtige wethouder benoemen, dan vinden Korsten en Elzinga het een zaak voor de minister van Binnenlandse Zaken om in te grijpen.

Bureau G&I

Op dit moment bestaat er in Limburg wel een integriteitstoets voor wethouders, maar deze heeft geen wettelijke grondslag. In deze provincie worden zulke onderzoeken uitgevoerd door Bureau Government & Integrity. Dat concludeerde in het geval van Jo Palmen dat er een 'groter dan gemiddeld integriteitsrisico was', dat echter door burgemeester Winants werd uitgelegd als een 'hoog en ernstig risico.'

Jo Palmen

Het integriteitsonderzoek naar Jo Palmen was echter pas klaar toen Palmen al was benoemd als wethouder. In de politieke nasleep van die benoeming kregen bestuurskundigen Korsten en Elzinga van de gemeente Brunssum de opdracht om opnieuw onderzoek te doen naar de integriteitsrisico's van Palmen op het wethouderspluche.