Stakende leraren rekenen op draagvlak bij ouders

Foto ter illustratie. © iStock
Actiegroep PO in Actie is er vast van overtuigd dat ouders nog steeds massaal achter de stakingen van de basisschoolleraren staan.
In L1 radioprogramma De Stemming zei actieleider Jan van de Ven uit Venray van PO in actie zondag dat ouders beseffen dat de stakingen niet voor de eigen loonstrook gevoerd worden.

100 procent

Komende vrijdag gaan de leraren op de basisscholen in Limburg en Noord-Brabant opnieuw staken. Leerkracht Daniëlle Hendriks van de basisschool in Ottersum zei in De Stemming te verwachten dat '100 procent van haar collega’s in Limburg' het werk neerlegt.
Ultiem
Actievoerder van de Ven erkent dat een staking een ultiem middel is dat pijn doet. "Maar ouders zien dat de leraar overloopt en dat scholen alle zeilen bij moeten zetten om onderwijs te kunnen geven." Hendriks voegt er aan toe dat de griepgolf nog eens direct duidelijk gemaakt heeft dat er onvoldoende leerkrachten zijn.

Naar huis gestuurd
Beide actievoerders denken dat iedere ouder wel eens meegemaakt heeft dat kinderen bij uitval van een leraar bij een andere groep werden toegevoegd, dat er een onbevoegde leraar -zoals een stagiaire- voor de klas stond of dat ze naar huis werden gestuurd.

Extra mensen

De stakingen draaien volgens Van de Ven weliswaar om meer geld voor de salarissen, maar dat zou absoluut noodzakelijk zijn om meer mensen aan te trekken. Er zijn volgens hem de komende jaren tien- tot twintigduizend extra leerkrachten nodig om de problemen in het basisonderwijs op te lossen.

Meer loon

Met hogere salarissen zou het vak van basisschoolleraar aantrekkelijker worden voor zij-instromers. Maar ook zullen leraren minder snel kiezen voor een andere baan buiten het onderwijs, waar de salarissen hoger liggen.