Provincie in cassatie over verkoop landgoed Wellsmeer

© Leo Silvertand
De provincie gaat in cassatie bij de Hoge Raad over de verkoop van landgoed Wellsmeer bij Well.
Dat leidt tot een vertraging van minstens 1,5 jaar en maximaal 3 jaar.

Teruggefloten

De provincie wilde het bos- en landbouwgebied van 400 hectare verkopen maar werd in hoger beroep door de rechter teruggefloten nadat één van de huidige pachters een rechtszaak had aangespannen.

Nieuwe natuur

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus heeft nu besloten zich daar niet bij neer te leggen omdat het ten koste dreigt te gaan van de geplande ontwikkeling van nieuwe natuur. Het geld van de verkoop van Wellsmeer was daar voor bedoeld. Maar in verpachte staat levert het landgoed veel minder op dan met vrije oplevering.

Grootste grondaankoop

De provincie kocht Wellsmeer in 2009 voor 19 miljoen euro. Het was destijds de grootste grondaankoop ooit van de provincie. Het gebied was bedoeld voor de herhuisvesting van 6 tot 8 agrarische bedrijven die elders weg moesten. Maar dat is er nooit van gekomen omdat er op andere plekken genoeg locaties ter beschikking waren.

Procedure

De cassatieprocedure duurt naar verwachting 1,5 jaar. Als de provincie wint, moet de zaak opnieuw worden bekeken door het Gerechtshof. En dat duurt ook nog eens 1,5 jaar, zo wordt geschat.