Meerssen krijgt 'grootste' bronzen reliëf van Nederland

Meerssen krijgt over een paar dagen het grootste bronzen reliëf van Nederland. Althans, dat zegt maker Wil van der Laan.
De kunstenaar maakte in opdracht van de gemeente Meerssen een kunstwerk dat de muur van het vernieuwde bestuurscentrum moet sieren. Bij de bronsgieter in Vroenhoven wordt de laatste hand gelegd aan het immense bronsreliëf.

Vijf bij vijf meter

Een vernislaag om te voorkomen dat het brons groen uitslaat en hier en daar nog wat kit, want het brons moet in zijn raamwerk kunnen uitzettten krimpen. 1600 kilo wegen de vier panelen die samen een omtrek hebben van vijf bij vijf meter. Wil van der Laan is nog geen groter bronzen reliëf tegen gekomen.
Het is kunstwerk is zo groot omdat het deze muur van het nieuw bestuurscentrum moet gaan opsieren.

Anderhalve ton brons

Zo'n veertig kunstenaars kwamen met ideeën. Van der Laan, geboren en getogen in Meerssen, begon met zijn favoriete verhaal: de boer die de monstrans redde uit de brandende kerk. En zo zijn belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Meerssen weergegeven in ruim anderhalve ton brons.
Volgende week dinsdag wordt het bronzen reliëf bevestigd aan het gebouw. Drie dagen later vindt de onthulling plaats.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!