Celstraf en beroepsverbod voor ontucht plegende verpleger

Het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen. © Bing Maps
Verpleegkundige Dave V. (31) uit Roermond is ook in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met drie patiënten.
Ook mag hij vijf jaar lang zijn beroep niet uitoefenen, besliste het Gerechtshof in Den Bosch dinsdag. De rechtbank Limburg legde in 2015 dezelfde straf op.

Dave V. moet zich daarnaast verplicht melden bij de reclassering, dient zich aan hun advies te houden, moet meewerken aan een gedragsonderzoek en mag geen contact met de slachtoffers hebben.

PAAZ-afdeling

De man werkte als verpleegkundige op de psychiatrische afdeling in het Atrium-ziekenhuis in Heerlen, de zogenoemde PAAZ-afdeling. In een tijdsbestek van ongeveer drie jaar heeft V. daar seks gehad met drie patiënten. Dit waren stuk voor stuk psychisch zeer kwetsbare vrouwen. De man wist dat, want hij had immers inzage in de medische dossiers van zijn slachtoffers.

Manipulatieve vrouwen

De 31-jarige verpleegkundige heeft altijd ontkend. Volgens hem zijn de slachtoffers manipulatieve vrouwen die het zodanig op hem zouden hebben gemunt, dat ze valse aangifte hebben gedaan. Hun verklaringen zouden dan ook niet betrouwbaar zijn. Het Hof is het hier echter niet mee eens. Ook al zijn de vrouwen psychisch zeer kwetsbaar, hun verklaringen zijn niet onbetrouwbaar, ongeloofwaardig of vals. Bovendien komen hun verklaringen op meerdere punten overeen met ander bewijs.

Eerdere veroordeling

Bij het bepalen van de straf, heeft het hof ook rekening gehouden met het feit dat V. eerder is veroordeeld voor een zedendelict. In de proeftijd van die veroordeling heeft hij zich al opnieuw schuldig gemaakt aan ontucht.