Papierfabriek voor symbolisch bedrag van één euro verkocht

© L1
Het Limburgs Parlement is met ruime meerderheid akkoord gegaan met de verkoop van het complex van Marsna Paper in Meerssen aan de eigenaar van de papierfabriek.
Dat gebeurt voor het symbolische bedrag van één euro.

Achterstallig onderhoud

Ook draagt de provincie maximaal 4,3 miljoen euro bij in de kosten van achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. Het bedrijf zelf betaalt de overige bijna 6 miljoen.

Deal

De provincie is sinds 2009 de eigenaar van de grond en de gebouwen van de papierfabriek. Er is nu een deal gesloten met het bedrijf omdat dat niet alleen de noodzakelijke onderhoudskosten kan betalen. Als het dat wel had moeten doen, zou Marsna Paper zo goed als zeker failliet zijn gegaan en zouden ruim 50 werknemers hun baan hebben verloren.

Akkoord

De coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA en de oppositiepartijen PVV en Lokaal-Limburg steunden de verkoop weliswaar maar een aantal deed dat met een knoop in de maag. De PVV ging akkoord omdat 'we dan eindelijk klaar zijn met het dossier en er een punt achter kan worden gezet'.

Ongelukkige deal

De PvdA sprak van een 'ongelukkige deal' en een voorstel dat 'zwaar op de maag ligt en dat we als onprettig ervaren'. "Maar uiteindelijk zeggen we toch ja omdat we daarmee 50 gezinnen aan het werk kunnen houden. Dat geeft voor ons de doorslag", aldus PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers.

Verspilling

Coalitiepartij SP en de oppositiepartijen GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Volkspartij Limburg en fractie Bus stemden tegen. SP-statenlid Bianca Lauvenberg sprak van een voorstel 'waar je de broek van afzakt. Dit is een hele slechte beslissing die niet is uit te leggen. Dit is verspilling van geld van de belastingbetaler'.

Vraagtekens

Zij zette ook grote vraagtekens bij de (kansen op) winstgevendheid van het bedrijf. Over de werkgelegenheid stelde het statenlid dat de SP voor duurzame banen is en niet in sprookjes gelooft.

Staatssteun

Het provinciebestuur laat wel nog een keer door een extern bureau beoordelen of bij de overeenkomst met Marsna Paper sprake is van ongeoorloofde staatssteun of niet. Dat gebeurt op aandringen van een aantal partijen die denken dat dat wel het geval is. Zelf gelooft het provinciebestuur dat niet.
Als het resultaat van dat onderzoek bekend is , neemt het provinciebestuur een definitief besluit. Dat is naar verwachting over een paar weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!