Eerst hagel, nu hitte en diefstal probleem bessentelers

© Istock
Grote problemen voor blauwe bessentelers in Limburg. Door de hitte van de afgelopen dagen moeten de bessen in korte tijd massaal geplukt worden omdat de bessen anders te warm worden.
Daardoor is er een overaanbod van de vruchtjes. "Er is een overaanbod van blauwe bessen uit heel Europa. Spanje, Portugal. Alle bessen komen tegelijkertijd op de markt. Dat geeft prijsdruk. Nu zijn de bessen heel goedkoop", zegt teler Hay Aers uit Broekhuizen.

Hagel en diefstal

Het leed komt bovenop de schade die sommige telers al hebben geleden door zware hagelbuien eerder dit jaar. En dan zijn er ook nog eens mensen die de vruchten gewoon stelen.

Het is een bekend gezicht; onbemande tafeltjes met blauwe bessen of kersen onder een parasol. In ruil voor een paar euro mag je van meestal een hele zak fruit meenemen. Het gaat vaak goed, maar af en toe zijn er mensen die van deze onbemande winkel langs de weg misbruik maken. Bessenteler John Houben uit Venlo heeft genoeg van bessendiefstal en stopt met de verkoop in het onbemande kraampje.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!