Hooi, stro en runderen mochten in Maastrichtse grotten

© L1
In de grotten tussen Kanne en Maastricht, waar sinds donderdagavond brand woedt, mag hooi en stro liggen en er mogen ook runderen worden gestald. Dat blijkt uit een vergunning die de provincie vorig jaar heeft afgegeven aan een Belgische veehouder.
De ingang van de grot ligt in Kanne, op Belgisch grondgebied, maar de grotten zijn Nederlands. Daarom gaat de provincie Limburg over de vergunningen.

Stabiliteit

Er was volgens de provincie geen reden om de vergunning te weigeren. De provincie heeft de vergunning getoetst met het oog op instorting. De stabiliteit van de grotten werd goed bevonden, zowel het dak als de steunpilaren.

Bewoners

Bewoners uit de omgeving reageren geschrokken op de brand. "Het leek alsof er iemand met een hele grote barbeque bezig was. Even later lees ik dat er hier in de grotten een grote brand bezig was." De bewoner laat weten op de hoogte te zijn van het opgeslagen hooi en stro. "Ieder jaar ligt hier hooi en stro voor de opslag. Het is een wintervoorraad."

Brandstichting

Donderdagavond vloog het hooi in brand, hoogstwaarschijnlijk na brandstichting. Sindsdien woedt er een brand in de grotten. Vanwege het naar beneden vallen van mergelbrokken moest de brandweer zich vrijdagmiddag terugtrekken uit de grotten.
Twee verdachten die vrijdag werden opgepakt zijn weer vrijgelaten.